Galerie voor beeldende kunst in de openbare ruimte.
SEGNO D'ARTE - productie en onderhoud kunstwerken - beelden plastieken en ruimtelijke constructies
klik de foto's om verder te gaan

belettering op kunstwerken, sokkels of naam- of tekstplaten
glas- parel- en keramisch stralen / parelen

Het glas-, parel, en keramisch stralen of parelen is een andere techniek waarmee wij met uiterste precisie elke grafische voorstelling of tekst kunnen 'aanbrengen' op het materiaal waaruit uw beeld, sokkel of naamplaat is vervaardigd.

Glas-, Parel, En Keramisch Stralen / Parelen. Bijna elke lettertype is uitvoerbaar.
Keerzijde - een omgevingskunstwerk van Paul de Kort waarin verwerkt zijn roestvast stalen strips met dichregels uit “de Mei” van Herman Gorter en “Beecksangh” van Joost van den Vondel

Beeldende kunstenaars gebruiken deze techniek voornamelijk om een mat effect te verkrijgen - zoals in het geval van de dichtregels hierboven. De tekst was alvorens het stralen (met keramische parels) afgeplakt met een kunststof folie, om de gepolijste ondergrond van het roestvast staal te beschermen terwijl het materiaal eromheen mat gestraald werd. Maar dit estethische aspect is slechts één doel van het stralen. Ook het verwijderen van verf, ongewenst roest of andere vervuiling is een reden om materiaal middels deze techniek te behandelen. Het oppervlak wordt dan ook nog geschikt gemaakt voor een betere hechting van verf of andere coatings. Het parelstralen verdicht het oppervlak ook nog eens, waardoor de duurzaamheid wordt vergroot.

de volgende technieken worden met stralen bedoeld:

Glasstralen - Het oppervlak wordt gestraald met (gebroken) glaskogels. Omdat de gebroken glas kogels scherpe randen hebben wordt het oppervlak abrasief (wegslijten door mechanische beweging zoals wrijving, schrapen) gereinigd.
Glasparelstralen - Hier wordt het oppervlak gehamerd met zuiver ronde glaskogels. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen van het oppervlak verbeterd.
Keramisch parelen - In plaats van glazen kogels worden keramische kogels gebruikt. (Minder stof en hardere kogels).
Staalstralen - Stralen met stalen kogels.
Zandstralen - het stralen met zand is niet meer toegestaan omdat men er silicose van kan krijgen.
Gritstralen
- Het stralen met grit. conventionele gritstralen is een grove methode van schoonmaken en kan problemen geven zoals stofoverlast.
Micro cleaning - Het oppervlak wordt onder een hoek van 45 graden geraakt om de verontreinigingen van het oppervlak weg te schieten.
Micro peening - Hier wordt het oppervlak gehamerd met zuiver ronde glaskogels, waardoor er minder materiaal van het oppervlak wordt gestraald. De naam micro peening is een afgeleide van shot peening.
Shot peening - Het oppervlak wordt onder een hoek van 90 graden (loodrecht op het oppervlak) met “shot” (metaal, glasparels, RVS etc.) beschoten om het oppervlak eigenschappen te verbeteren d.m.v. plastische deformatie.
Satineren - Het zacht glanzend maken van het oppervlak.
Steel shot - Stalen kogels die gemaakt worden door vloeibare staaldruppels snel af te koelen in water; hierdoor wordt de ronde vorm behouden, en het materiaal gehard.
Steel grit - Gebroken stalen kogels die vaak toegepast worden om abrasief te stralen.
Shot peening - vrij vertaald: het hameren (peening) met shot (schot).

Deze tekst is in 1997 d.m.v. gritstralen aangebracht.
Deze tekst is in 1997 d.m.v. gritstralen aangebracht.

Om een contrasterende en duurzame tekst te krijgen is op het roestvast stalen centumobject van het Pieter Janszoon Saenredamproject in Barendrecht gekozen voor het gritstralen met behulp van kunststoffolie, waaruit de tekst computergestuurd is uitgesneden - het omgekeerde van het Keerzijde project bovenaan deze pagina.

Belettering op het Oorlogsmonument Schuytgraaf van Tirza Verrips (nieuwbouwwijk) te Arnhem.
Oorlogsmonument Schuytgraaf van Tirza Verrips (nieuwbouwwijk) te Arnhem.

Teksten in natuursteen kunnen, zoals vroeger, met de hand gehakt worden. Tegenwoordig gebeurt dat veelal met computergestuurde freesmachines. Maar ook is het mogelijk om de tekst of tekening computergestuurd uit een straalfolie (een soort plakplastic) te laten snijden. Deze folie wordt op de stenen (of glazen) ondergrond geplakt en wordt gestraald middels een van de bovenomschreven technieken. Het door het straalflolie beschermde gedeelte van de ondergrond blijft onaangetast terwijl het materiaal achter het uitgesneden gedeelte op de gewenste diepte wordt weggestraald.

terug naar beletteren